Interviu cu Dna. Conf. Dr. Cornelia Bala

  • 0
Cover-img-podiatrie-2

Interviu cu Dna. Conf. Dr. Cornelia Bala

Doamna Conferențiar, în cadrul campaniei de informare și prevenire a problemelor de picior organizată de Asociația de Podiatrie, ați prezentat lucrarea „Educația persoanelor cu diabet”. Ce ne puteți spune despre alimentația persoanelor cu diabet?

Alimentația persoanelor cu diabet este o alimentație sănătoasă, care presupune un echilibru între alimentele de dietă, având drept scop obținerea sau menținerea unei greutăți corporale normale, creșterea calității vieții și reducerea riscului de apariție a complicațiilor. Dieta face parte din stilul de viață care include alimentația, activitatea fizică, somnul, fumatul, consumul de alcool, adaptarea la stres și aderenţa la actul medical.

Ce înseamnă alimentație sănătoasă?

Alimentația sănătoasă înseamnă un consum moderat dar variat de alimente repartizate în 3 mese principale și 2 gustări având ca scop asigurarea unui echilibru caloric și nutritiv.

În cadrul prezentării aţi vorbit despre farfuria model. Cum arată?

Farfuria model este foarte utilă pentru planificarea fiecărei mese având mărimea recomandată de 25 cm. Farfuria se împarte în 2 jumătăți. La fiecare masă principală jumătate din farfurie va conține legume și vegetale, un sfert din farfurie va avea alimente bogate în proteine și un alt sfert va cuprinde cereale și/sau vegetale cu amidon (paste, orez, cartofi, pâine). În plus, se va consuma un pahar de lapte/iaurt degresat și o porție de fructe proaspete.

Ați amintit mai devreme de aderenţa la actul medical. Ce reprezintă?

Aderenţa constă în respectarea controalelor periodice și a explorărilor recomandate de medic, ajutând persoana.

Ce ne puteți spune despre implicarea Asociației de Podiatrie în organizarea unor astfel de campanii?

Asociaţia de Podiatrie este foarte activă în tot ceea ce înseamnă educarea pacienţilor legată de problemele de picior, dar cu fiecare ocazie am abordat şi teme mai generale legate de îngrijirea diabetului deoarece prevenţia înseamnă în primul rând un control bun al glicemiei şi al celorlalţi factori de risc. Ori acest lucru nu se poate face fără implicarea persoanei cu diabet, care trebuie informată şi ajutată să dobândească deprinderi absolut necesare cum este planificarea dietei, activitatea fizică, monitorizarea glicemiilor, administrarea tratamentelor, aderenţa la controalele medicale. De altfel, Asociaţia Română de Educaţie în Diabet are un parteneriat cu Asociaţia de Podiatrie care până în acest moment s-a dovedit extrem de eficient.


Leave a Reply