Interviu cu Dr. Daniel Cosma

  • 0
Cover-img-podiatrie-2

Interviu cu Dr. Daniel Cosma

Domnule Doctor, cum obţinem un control glicemic optim?

În cazul pacienţilor cu DZ, controlul glicemic optim se poate obţine prin optimizarea stilului de viaţă şi administrarea corectă a tratamentului, fie că vorbim de antidiabetice orale (ADO) sau insulină. “Optimizarea stilului de viaţă” cuprinde mai multe aspecte precum: regimul alimentar individualizat (realizat de către medicul diabetolog sau de către un nutriţionist) care ia în considerare mai mulţi parametrii cum ar fi: vârsta, sexul, indicii antropometrici şi celelalte patologii ale pacientului; activitatea fizică adaptată de asemenea în funcţie de caracteristicile persoanei cu DZ; renunţarea la consumul de toxice (fumat, alcool în exces).

De ce este important regimul alimentar individualizat?

Regimul alimentar individualizat are foarte multe beneficii pentru persoanele cu DZ: ajută la obţinerea sau menţinerea unui control glicemic bun, favorizează scăderea sau menţinerea greutăţii corporale, îmbunătăţirea parametrilor profilului lipidic, protecţie cardio-vasculară şi menţinerea integrităţii sistemului osteoarticular, muscular şi al pielii.

Care sunt beneficiile activității fizice?

Activitatea fizică trebuie să ocupe un loc de frunte alături de regimul alimentar în managementul DZ. Principalele beneficii ale activităţii fizice în rândul persoanelor cu DZ sunt: prevenirea sau întârzierea debutului DZ tip 2, creşterea sensibilităţii organismului la insulină cu scăderea concomitentă a dozelor, scăderea sau menţinerea greutăţii corporale, scăderea glicemiei şi a hemoglobinei glicate, scăderea valorilor TA, îmbunătăţirea parametrilor profilului lipidic şi prevenirea sau întârzierea apariţiei complicaţiilor DZ (inclusiv neuropatia diabetică).

Cum tratăm neuropatia diabetică?

În afara măsurilor de optimizare a stilului de viaţă, pacienţii cu neuropatie diabetică pot beneficia de tratament medicamentos: patogenetic (benfotiamina şi acidul alfa lipoic administrate atât pe cale intravenoasă cât şi orală) și simptomatic (cele mai utilizate preparate fiind: Gabapentina, Pregabalina, Duloxetina, Tramadolul şi plasturii cu capsaicină). Pentru controlul simptomatologiei se începe de obicei cu doze mici, acestea fiind crescute progresiv până la ameliorarea semnificativă sau dispariţia acuzelor pacientului. De multe ori, pentru a obţine un control eficient este necesară asocierea a 2-3 medicamente. Asocierile între terapia patogenetică, simptomatică sau preparatele topice sunt deseori necesare.

Ce părere aveți despre campania de informare și prevenire a problemelor de picior organizată de Asociația de Podiatrie?

Această campanie a Asociaţiei de Podiatrie este cu adevărat o măsură foarte utilă venită în sprijinul persoanelor cu DZ. Prin intermediul acesteia, persoanele cu DZ au primit informaţii privind îngrijirea piciorului, prevenirea apariţiei neuropatiei diabetice şi ulceraţiilor şi tratamentul acestora. Este binecunoscut faptul că educaţia persoanelor cu DZ constituie baza obţinerii succesului terapeutic. Acest tip de campanii ar trebui organizate în toată ţara pentru că un număr cât mai mare de persoane cu DZ să aibă acces la noţiunile de educaţie terapeutică atât de esenţiale în realizarea prevenţiei complicaţiilor DZ.


Leave a Reply