Interviu cu Fizioterapeut Iulia Drăgoi Iovanca

  • 0
Cover-img-podiatrie-2

Interviu cu Fizioterapeut Iulia Drăgoi Iovanca

Care este rolul fizioterapeutului în îngrijirea pacienților cu diabet?

Fizioterapeutul este o persoană extrem de importantă din domeniul medical, care se ocupă de calitatea vieţii pacienţilor, printre care se numără şi pacientul cu diabet. Piciorul diabetic este o constantă în clinica noastră, pacienţii prezentându-se la noi cu diferite alte simptome şi probleme de sănătate ale membrelor inferioare, chiar şi coloanei lombare, moment în care ne dăm seama de importanţa rolului funcţional al piciorului pacientului cu diabet. Pe acesta îl instruim cu privire la cauzele apariţiei deformaţiilor piciorului, la rolul podiatrului în echipa multidisciplinară, căruia îi poate adresa întrebările cu privire la alegerea încălţămintei, tratamentele de specialitate ale calozităţilor, bătăturilor, deformaţiilor şi chiar leziunilor mai importante, precum cele ulcerative, care pot duce la risc de amputaţie.

În ce măsură sunt informați la ora actuală pacienții români cu diabet în legătură cu noţiunile importante de biomecanică?

În ultimii doi ani s-au făcut primii paşi şi mă bucur că, în clinica noastră, colegii mei au înţeles importanța biomecanicii și rolul fizioterapeutului în echipă. Ocupându-ne de evaluarea piciorului din punct de vedere clinic, funcţional şi cinetic, cu ajutorul unor dispozitive avansate, precum plăcile de forţă, plăcile de presiuni, suntem în măsură să înţelegem cauzele pentru care apar aceste deformaţii şi puncte de presiune la nivelul piciorului. Încercăm, prin intermediul Asociaţiei de Podiatrie din România, să informăm cât mai multe persoane cu prilejul evenimentelor sportive şi ştiinţifice organizate în ţară. Sperăm să avem cât mai multe astfel de întruniri cu pacienţii noştri, dar şi cu medicii de familie şi diabetologi şi cu asistentele medicale formate în podiatrie, astfel încât să putem accesa cât mai multe persoane cu diabet prin aceste surse de informare.

Explicați-ne rolul ortezelor funcţionale şi cum pot avea pacienţii români acces la ele.

Accesul la orteze funcționale este limitat, întrucât Şcoala de Ortezare din România a dispărut cu mulţi ani în urmă, așa că această profesie este pe cale de dispariție. Cred că va fi rolul podiatrului în următorii ani să ia frâiele în mână şi să se ocupe de acest departament aparte şi extrem de important – ortezarea piciorului. Ortezele funcţionale sunt nişte dispozitive medicale, prin urmare necesită un consult clinic specializat, necesită o prescripţie pe care medicul, podiatrul sau fizioterapeutul să şi-o asume în momentul în care o face, să poată urmări şi reevalua constant starea pacientului după utilizarea acestor dispozitive. Rolul ortezelor este de a preveni apariţia patologiilor, a ulceraţiilor în cazul pacientului cu picior diabetic la risc, de a asista anumite deformaţii şi disfuncţii cinetice pe care pacienții noştri cu picior diabetic le pot avea.

Cum alegem încălţămintea şi cum se face analiza mersului la pacienți?

Nu cred că există la ora actuală o soluție perfectă în ceea ce privește încălţămintea. Pe lângă podiatru şi medicul de specialitate, un specialist esențial este pedortistul, care însă lipseşte cu desăvârşire în ţara noastră – și cred că şi în acest sens este necesară o intervenţie majoră şi imediată. Pedortistul este acel specialist care poate executa încălţăminte la prescripţia unui podiatru sau medic specialist. Din nou ne întoarcem la competenţele profesiei medicale de podiatru, care trebuie inclusă în sistemul universitar, cu supraspecializările ei de rigoare, la fel ca în străinătate, până la cea de chirurg podiatru, de unde se pot desprinde ramuri interesante, precum podiatria în sport, podiatria în afecţiuni musculoscheletale sau chiar în domeniul medicinei legale şi, bineînţeles, specializări în prescripţia de încălţăminte medicală. Una din supraspecializările podiatriei este biomecanica avansată, adică acea latură în care un specialist, cu dispozitive inginereşti, poate înțelege cum funcționează piciorul uman atât în activităţi simple precum mersul, cât şi în activităţi sportive complexe, de unde derivă şi prescripţiile cu privire la calitatea încălţămintei și a tălpii acesteia, la duritatea materialelor şi la forma acestor pantofi de care ar trebui să beneficiem atunci când este necesar.

Descrieți-ne vă rog funcțiile plăcii de presiune.

Este o placă noninvazivă, doar cu senzori de presiune, pe care pacientul poate sta pentru evaluarea statică sau poate merge, pășind cu câte un picior pe placă, pentru evaluarea dinamică. Placa indică parametri precum presiunile plantare, distribuția presiunilor plantare, traiectoria centrului de presiuni plantare și devierea acesteia de la funcția normală a piciorului, poate măsura forța de reacțiune și curba forței de reacțiune a pământului care se exercită asupra piciorului, aberații de distribuție a presiunilor, centrul presiunilor, iar un indice de arc plantar atât static cât și dinamic va putea încadra piciorul într-o clasă diagnostică de tip picior plat sau picior scobit cu diferite grade. Cu ajutorul acestor dispozitive, împreună cu examenul clinic de picior și biomecanic, medicul sau podiatrul, persoana instruită în baropodiatrie și în biomecanica piciorului, poate stabili obiectivele tratamentului în funcție de patologia cu care a fost diagnosticat acesta.


Leave a Reply