Doamna Doctor, cât de gravă este neuropatia diabetică și cum poate fi diagnosticată?

Neuropatia diabetică este una dintre cele mai frecvente complicații ale diabetului zaharat, pe care o definim ca afectarea nervilor întâlnită în diabet. Neuropatia diabetică poate afecta întreg sistemul nervos, astfel încât se poate vorbi de multe tipuri și forme de neuropatie diabetică. Cea mai frecventă formă, întâlnită la marea majoritate a pacienților cu diabet, este neuropatia diabetică periferică senzitivo-motorie, care afectează nervii de la nivelul membrelor inferioare și de la nivelul mâinilor. Printre simptomele care apar în neuropatia diabetică periferică se numără amorțeli, parestezii, la nivelul membrelor inferioare, senzația de picior rece sau dimpotrivă, senzația de arsură plantară – dar, jumătate dintre pacienții cu neuropatie diabetică sunt asimptomatici. Vreau să trag un semnal de alarmă asupra faptului că lipsa simptomelor nu este echivalentă cu picioare sănătoase. Acesta este unul dintre motivele pentru care este esențial să efectuăm un screening periodic pentru a depista la timp această complicație care, netratată corespunzător, poate duce la consecințe grave. Iar una din aceste consecințe este amputația – din păcate, diabetul zaharat reprezintă principala cauză de amputații la nivel global, datele oferite de Federația Internațională a Diabetului fiind cu adevărat îngrijorătoare: în lume, la fiecare 20 de secunde, o persoană își pierde piciorul din cauza diabetului. Screeningul pentru neuropatia diabetică trebuie efectuat încă din momentul diagnosticării diabetului de tip 2 și, ulterior periodic, în cadrul evaluărilor anuale. Screeningul trebuie să cuprindă un istoric personal, o anamneză atentă și detaliată, un examen obiectiv– inspecție, palpare – și  teste neurologice simple (testarea sensibilității protective, vibratorii, termice etc). În urma efectuării unei evaluări complete, pacientul cu diabet trebuie inclus într-o clasă de risc pentru piciorul diabetic, în funcție de care se va stabili frecvența controalelor periodice. 

Putem trata neuropatia diabetică?

Tratamentul neuropatiei diabetice reprezintă, cu siguranță, o provocare. În primul rând, trebuie tratată corect și corespunzător boala de bază, adică diabetul zaharat, iar pacienții trebuie să fie informați asupra importanței obținerii și menținerii unui control glicemic bun încă din momentul diagnosticului. O altă componentă din cadrul managementului neuropatiei diabetice o reprezintă controlul celorlalți factori de risc pentru neuropatia diabetică (hipertensiunea arterială, dislipidemia, fumatul). Educația îngrijirii corecte a picioarelor  reprezintă o altă verigă importantă. Tratamentele farmacologice disponibile pentru neuropatia diabetică se pot clasifica în terapii patogenetice (țintesc cauza) și tratamente simptomatice, indicate în formele dureroase de neuropatie diabetică. 

Ce părere aveți de această campanie de prevenire și informare dedicată pacienților?

Este un lucru extraordinar și sunt foarte bucuroasă să văd că și în țara noastră se desfășoară astfel de campanii adresate publicului larg și care încearcă să  conștientizeze populația  cu privire la complicațiile cronice pe care diabetul zaharat le poate induce. Asociația de Podiatrie, prin această acțiune, mai mult decât lăudabilă, trage un semnal de alarmă asupra faptului că neuropatia diabetică și afecțiunile piciorului diabetic pot reduce mult calitatea vieții și speranța de viață a persoanei cu diabet, fiind astfel, importantă prevenirea acestor complicații.