Domnule Conferenţiar, cum vedeți rolul Asociației de Podiatrie în îmbunătățirea îngrijirii pacienților cu picior diabetic?

Asociația de Podiatrie este prima instituție oficială care și-a propus ca obiectiv creșterea, formarea și întreținerea acestei colectivități de specialiști care se ocupă de problemele picioarelor – nu numai piciorul diabetic, ci și piciorul neurologic, piciorul reumatic, deformările picioarelor din podiatrie. Asociația are așadar rolul de a-i aduce împreună pe acești profesioniști pentru a-și uniformiza abordările și a-și îmbunătăți strategiile de îngrijire.

Avem șanse să reducem numărul de amputații al persoanelor cu picior diabetic din România?

Avem șanse enorme, dar trebuie să le și folosim. Reducerea amputațiilor s-a dovedit un lucru fezabil –  sunt foarte multe centre și chiar țări la ora actuală care, implementând măsurile organizatorice necesare, au demonstrat că se pot atinge astfel de ținte chiar și la nivel național. Nu sunt neapărat sceptic legat de noi, dar știu că este un drum foarte greu, care însă trebuie parcurs, fiindcă nu putem asista resemnați la creșterea de la an la an a numărului de amputații la pacienții cu diabet zaharat.