Anunț

Pentru a proteja pacientii si  personalul medical, Clinica de Podiatrie a luat urmatoarele masuri  de organizare:

Afla mai multe detalii!

Ce știți despre diabet

Ce știți despre diabet?

Date statistice surprinzătoare:
Diabetul afectează viața a aproape 2 milioane de persoane in Romania, iar aproape 500.000 nu știu că suferă de această boală. Diabetul reprezintă incapacitatea organismului de a produce sau de a utiliza corect insulina, afectând capacitatea organismului de a metaboliza zaharurile, amidonul și alte alimente în energie. Efectele pe termen lung ale unor valori crescute ale concentrației de glucoză în sânge (hiperglicemie) includ afectarea gravă a ochilor, a inimii, a rinichilor, a nervilor și a picioarelor.
Cu ajutorul unei diete adecvate, a exercițiilor fizice, a tratamentului medical și gestionării atente la domiciliu, o persoană cu diabet poate evita cele mai multe dintre complicațiile grave și se poate bucura de o viață plină și activă.
Podiatrul joacă un rol cheie în managementul cu succes al diabetului și în evitarea complicațiilor afecțiunilor de picioare. Podiatrii sunt specializați în tratarea problemelor picioarelor și a gleznelor și trebuie să facă parte din echipa dumneavoastră de tratament al diabetului.

Știați că…
… În România sunt amputate anual sunt amputate în România peste 65.000 de membre inferioare din cauza complicațiilor asociate diabetului?

Știați că…
… includerea unui specialist podiatru în echipa dumneavoastră de tratament al diabetului, poate reduce riscul de amputație a membrelor inferioare cu până la 85%?

Diabet: specialistul podiatru
Deoarece diabetul este o boală care afectează multe părți ale organismului, un management de succes al acestei boli presupune o abordare în echipă. Podiatrii sunt parte integrantă ai echipei de tratament, înregistrând numeroase succese în prevenirea amputațiilor chirurgicale. Elementele cheie pentru prevenirea amputațiilor sunt descoperirea precoce și inspectarea regulată a picioarelor de către podiatru, specialistul în probleme de picioare și glezne.

Semne care indică diabetul:
– modificarea culorii pielii
– umflarea piciorului sau a gleznei
– senzație de amorțeală a picioarelor sau a degetelor de la picioare
– dureri la nivelul picioarelor
– ulcerații la nivelul picioarelor, care se vindecă foarte lent
– unghii încarnate și micoze ale unghiilor de la picioare
– bătături sângerânde și calusuri
– piele crăpată, în special în zona călcâielor

Diabet: Acționați conform unor reguli simple!
Inspectați-vă picioarele zilnic
Inspectați-vă picioarele, degetele de la picioare, spatiile interdigitale zilnic pentru a identifica tăieturi, vânătăi, ulcerații sau modificări ale unghiilor de la picioare, cum ar fi îngroșarea sau decolorarea lor.
Purtați șosete groase și moi
Evitați șosetele cu cusături, care ar putea să vă jeneze și să provoace leziuni sau alte leziuni ale pielii.
Faceți exerciții fizice
Mersul pe jos vă poate ajuta să slăbiți și să vă îmbunătățiți circulația. Purtați încălțăminte de sport adecvată atunci când faceți exerciții fizice.
Cumpărați pantofi noi pe măsura potrivită și care să nu vă provoace disconfort.
Mărimea piciorului și forma acestuia se pot modifica în timp. Pentru persoanele care suferă de diabet este foarte important ca pantofii să se potrivească în mod corespunzător.
Nu umblați desculț în nici o imprejurare!
Nu umblați fără pantofi, nici măcar acasă. Riscul de tăiere și infectare este foarte mare la persoanele care suferă de diabet.
Nu încercați niciodată să îndepărtați singuri calusuri, bătături sau negi.
Produsele vândute fără rețetă pot arde pielea, cauzând persoanelor cu diabet daune ireparabile ale picioarelor.
Vizitați specialistul podiatru
Vizitați în mod regulat specialistul podiatru – cel puțin o dată pe an – pentru a vă asigura că picioarele dumneavoatră sunt sănătoase.

Știați că …
… după efectuarea unei amputații, riscul efectuării unei noi amputații într-o perioadă de 3 ani este de 50%?
… tratamentul oferit de către un podiatru poate reduce riscul de spitalizare al persoanelor cu diabet cu 24%?


×