Anunț

Pentru a proteja pacientii si  personalul medical, Clinica de Podiatrie a luat urmatoarele masuri  de organizare:

Afla mai multe detalii!

Îngrijirea piciorului

Ce este îngrijirea piciorului?

 

Îngrijirea piciorului constă în diagnosticarea şi tratamentul de către specialiştii în domeniul afectiunilor variate ale piciorului. Specialiştii în îngrijirea piciorului sunt profesionişti calificaţi, care au beneficiat de instruire în prevenirea, diagnosticarea, tratarea şi reabilitarea anomaliilor asociate piciorului şi, in general, al membrelor inferioare. Aceştia previn şi corectează anomaliile, ajută pacienţii să-şi păstreze mobilitatea, contribuie la atenuarea durerii şi tratează infecţiile.

Specialistul în îngrijirea piciorului poate trata sau oferi consiliere pe probleme de:
• Dureri la nivelul piciorului, piciorul atletului, biomecanică, vezicule, monturi, calusuri, degerături, hiperkeratoze (bătături), diabet (asociat piciorului diabetc), încălţăminte nepotrivită, infecţii fungice ale pielii si ale unghiilor, gută, durere la nivelul călcâiului, încălţăminte şi accesorii ortopedice, unghii încarnate, terapie cu laser, osteoartrită, podopediatrie (îngrijirea piciorului la copii), artrită reumatoidă, medicină sportivă, chirurgie, transpiraţia exagerata a picioarelor, tăierea unghiilor, veruci, mers pe jos şi mers în drumeţii, aspecte ocupaţionale asociate piciorului.

Atenţie! Unele dintre cele de mai sus sunt tratate numai de specialişti în îngrijirea piciorului.

Când trebuie să consult un specialist podiatru?
Dacă vă dor picioarele, există o problemă. În acest caz, vă recomandăm să mergeţi la un podiatru = specialist în îngrijirea picioarelor, care vă va instrui cu privire la tratamentul optim. De asemenea, puteţi preveni problemele piciorului, consultând un podiatru despre menţinerea sănătăţii piciorului.(vezi secţiunea „Cum se contactează un specialist podiatru” de mai jos). Vă recomandăm controale regulate la podiatru.

Cum pot contacta un podiatru?
Pentru a identifica un specialist local în îngrijirea piciorului înregistrat la HPC, puteţi solicita o trimitere medicului de familie sau puteţi consulta un specialist privat vizitând link-ul de pe website-ul Societăţii http:// www.podiatrie.ro sau puteţi căuta pe site-ul Asociației de Podiatrie la secţiunea Specialişti în îngrijirea piciorului – listele Societăţii specialiştilor în îngrijirea piciorului.

Cum pot deveni eu podiatru – specialist în îngrijirea piciorului?
Activitatea unui specialist în îngrijirea piciorului este interesantă şi plină de satisfacţii, implicând munca într-o varietate de medii, cu numeroşi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii şi multe categorii de pacienţi, cu o gamă largă de probleme ale piciorului. Pentru mai multe informaţii, consultaţi secţiunea Cariere de pe website-ul societăţii: www.podiatrie.ro

Alte informaţii privind sănătatea piciorului
Asociatia de Podiatrie – organizația specialiştilor în îngrijirea piciorului furnizează o serie de broşuri privind sănătatea piciorului, pe care, fie le puteţi descărca în format .pdf de pe website-ul Societăţii, www.podiatrie.ro, fie vă pot fi trimise de la adresa menţionată mai jos. Broşurile disponibile sunt „Cele 10 porunci”.

 

Pentru cei mai mulți dintre noi, picioarele sunt ultimul lucru la care ne gândim. Ne preocupăm de ele doar atunci când ne dor. CE FACEM ATUNCI CAND NU DOR? Sunt ele sănătoase, într-o stare bună?

Picioarele sunt un exemplu minunat de bio-inginerie și adesea reprezintă indicatori ai sănătății noastre generale.

La nivelul picioarelor pot apărea primele semne ale artritei, ale diabetului, disfuncții neurologice și circulatorii. Din acest motiv, trebuie să ne asigurăm că picioarele noastre primesc atentia cuvenită în toate fazele vieții noastre.

Podiatrii sunt specialiști în probleme de picior și de glezna, iar împreună cu medici neurologi, diabetologi, dermatologi și chirurgi specializați, podiatrii trebuie să facă parte din echipa dumneavoastră de îngrijire medicală.

Ar trebui să vizitați un specialist podiatru, atunci când vă confruntați cu:
• dureri de orice fel la nivelul picioarelor
• lipsa senzației de durere la nivelul picioarelor când vă loviți
• diabet zaharat
• neregularități ale piciorului și ale labei piciorului (inclusiv picior plat sau „picioare strâmbe”)
• leziuni recente sau recurente ale piciorului, ale gleznei sau ale labei piciorului.
• ulcerații sau infecții
• probleme de circulație sanguină periferică

VĂ RECOMANDĂM CA ÎNAINTE DE O PROGRAMARE LA CENTRUL DE PODIATRIE să descărcați și să completați o fișă de verificare în pregătirea vizitei la medicul specialist, pentru a pregăti din timp cele mai bune soluții pentru dumneavoastră.


×