Anunț

Pentru a proteja pacientii si  personalul medical, Clinica de Podiatrie a luat urmatoarele masuri  de organizare:

Afla mai multe detalii!

Electroencefalograma (EEG)

ÎN CE CONSTA ELECTROENCEFALOGRAMA (EEG)?

Electroencefalograma (EEG) este o reprezentare grafică a activitații electrice produse de creier, captată prin intermediul unor electrozi plasați pe scalp, cu ajutorul unui aparat numit electroencefalograf.

Electroencefalograma este utilizată pe larg în diagnosticul epilepsiei, a encefalopatiilor, în monitorizarea activității cerebrale în timpul anesteziei și a altor afecțiuni ale creierului.
Este o procedură nedureroasă care utilizează electrozi care se atașează la nivelul scalpului pentru măsurarea activitații electrice a creierului sub forma undelor cerebrale.

Undele cerebrale:
> Undele alfa au o frecvență de la 8 la 12 cicluri pe secundă. Acest tip de unde sunt prezente doar în starea de veghe, atunci când ochii sunt închiși. Undele alfa dispar atunci când pacientul deschide ochii sau se concentrează.
> Undele beta au o frecvență de 13-30 de cicluri pe secundă. Aceste unde apar, în mod normal, atunci când pacientul este într-o stare de alertă sau a luat doze mari din anumite medicamente, cum ar fi benzodiazepinele;
> Undele delta au o frecvență de până la 4 cicluri pe secundă. Acestea sunt prezente atunci când pacientul doarme sau în cazul copiilor mici.
> Undele teta au o frecvență de la 4 pana la 8 cicluri pe secundă. La fel ca în cazul undelor delta, undele teta sunt prezente atunci când pacientul doarme sau în cazul copiilor mici.

CUM NE PREGATIM PENTRU ELECTROENCEFALOGRAMA?

> Pielea scalpului trebuie să fie curată (părul trebuie spălat cu o zi înainte de efectuarea procedurii și nu trebuie folosite creme, măsti, fixator de păr sau geluri),
> Este recomandată evitarea cofeinei cu șase ore înaintea efectuării procedurii,
> Este posibil ca medicul să vă recomande să nu dormiți sau să dormiți mai puțin cu o seară înaintea procedurii.

IN TIMPUL PROCEDURII:

> Pacientul se va așeza într-o poziție confortabilă, cu ochii închiși, fără să se miște sau să vorbească (doar dacă medicul solicită acest lucru).
> Tehnicianul va monta electrozii pe scalpul pacientului (se vor umezi cu ser fiziologic. Între 19 si 25 electrozi),
> Medicul poate cere pacientului să deschidă și să închidă ochii, să efectueze calcule simple, să citească un text sau să urmărească un semnal luminos intermitent.
> La adulți, procedura durează aproximativ 30-45 minute; la copii poate să dureze mai mult înregistrarea, pentru a putea monitoriza cu exactitate activitatea cerebrala.

DUPA EFECTUAREA PROCEDURII:

> Tehnicianul indepărtează electrozii.
> Daca nu i s-au administrat sedative, pacientul își poate relua activitatea zilnică.
> În cazul administrării de sedative, pacientul trebuie să vină însoțit și va rămâne sub supraveghere până când se poate deplasa în siguranță (obligatoriu însoțit).
Rezultatele electroencefalogramei trebuie interpretate de un medic specialist în stabilirea diagnosticului și în tratarea afecțiunilor sistemuiui nervos.


×