Anunț

Pentru a proteja pacientii si  personalul medical, Clinica de Podiatrie a luat urmatoarele masuri  de organizare:

Afla mai multe detalii!

EXAMEN ELECTRONEUROMIOGRAFIC (EMG)

Testele electrofiziologice au apărut ca instrumente importante de specialitate în evaluarea neuropatiei diabetice. Acestea sunt măsurători obiective, parametrice, non-invazive și extrem de fiabile ale funcțiilor nervilor periferici.

O baterie adecvată de teste electrofiziologice permite clinicianului să măsoare viteza de conducere senzitivă şi motorie, amplitudinea semnalului nervos propagat, densitatea şi sincronismul fibrelor musculare, activate prin stimularea maximală a nervului, precum şi integritatea transmisiei neuromusculare.
Un rol-cheie în evaluarea electrofiziologică îl are identificarea neuropatiei suprapusă pe disfuncţia senzitivo-motorie distală și simetrică.

Diagnostic și stadializare
Determinările electrofiziologice specifice, care pot fi utile în investigarea neuropatiilor senzitivo-motorii distale include următoarele:
•• viteza de conducere nervoasă motorie si senzitivă;
•• amplitudinea maximă și durata potențialelor de acțiune senzitive sau motorii examinate;
•• parametrii undei F pentru nervii studiați;

În ce constă examenul electromiografic (ENG / EMG) ?
– Electroneuromiografia este o procedură de diagnostic care permite evaluarea funcției nervilor și a mușchilor.
– Acest examen este indispensabil stabilirii unui diagnostic exact în patologia sistemului nervos periferic
Examenul electroneuromiografic este compus din două părți:
În anumite situații speciale, medicul poate opta doar pentru una din ele.
Ambele sunt relativ neplăcute, dar bine tolerate de majoritatea pacienților și fără riscuri semnificative pentru starea dumneavoastră de sănătate ulterioară.
o Prima parte este studiul conducerii nervoase (Electroneurografie) și presupune stimularea nervilor în diferite puncte pe traseul lor printr-o mică descărcare electrică. Medicul va plasa pe piele mici electrozi pentru înregistrare, de obicei la nivelul mâinii și al piciorului și va aplica un mic impuls electric pe piele în altă zonă a membrului la care se face înregistrarea. Senzația pe care o veți percepe poate fi una stranie, de fină curentare.
Deoarece fiecare membru are mai mulți nervi care necesită evaluare, procedura se va repeta de 3, 4 sau mai multe ori la fiecare membru. Pe parcurs, medicul se va întrerupe de cateva ori pentru a face calcule și măsurători.
o A doua parte este examinarea musculară cu ac (electromiografia propriu-zisă) și se efectuează prin introducerea unui ac foarte subțire (de unică folosință) în anumiți mușchi. Acul conține un electrod microscopic care înregistrează activitatea electrică normală sau anormală a fibrelor musculare. Acul este introdus în mușchiul relaxat și mișcat fin pentru a înregistra activitatea musculara în repaus. Apoi medicul vă va ruga să încordați mușchiul studiat pentru a evalua mușchiul în activitate. Acul are doar rol de înregistrare, prin intermediul său nu se administreaza șocuri electrice sau injecții intramusculare. În mod normal EMG cu ac NU DOARE. Senzația discret neplăcută este inițial, la introducerea acului în mușchi,
Cât durează examenul EMG ?
Examinarea durează de obicei între 30 și 60 de minute. Timpul necesar examinării nu poate fi determinat cu exactitate înaintea începerii procedurii.

Ce pregătiri sunt necesare pentru examenul EMG?
Nu există restricții alimentare înainte sau după test, puteți veni și pleca cu mașina și vă puteți continua activitatea normală în restul zilei. Nu aplicați nici un produs pe piele în ziua examinării (loțiuni, uleiuri, creme). Se recomandă ca îmbrăcămintea să fie lejeră pentru că frecvent este necesară examinarea unor zone precum umărul, coapsa sau spatele.
Puteți să luați medicamentele care vă sunt prescrise, cu câteva excepții notabile.
Trebuie să informați medicul înainte de procedura dacă luați tratament anticoagulat (Aspenter, Sintrom, Trombostop, Pradaxa, Apixaban, Xarelto) deoarece, în această situație, examenul cu ac poate duce la sângerări în interiorul mușchilor, sau dacă urmați tratament pentru Miastenia Gravis (Miostin sau alte medicamente).
o Dacă aveți nelămuriri în privința tratamentelor urmate și a compatibilității lor cu examenul EMG adresați-vă medicului dumneavoastră curent sau medicului care va efectua electromiografia.

Ce informații îi sunt necesare medicului care efectuează examenul EMG?
o Prezentați medicului trimiterea de la medicul specialist care a recomandat examenul EMG. Dacă ați mai efectuat un examen EMG anterior și rezultatele sunt disponibile, prezentați-le medicului.

Anestezia și examenul EMG:
Pe tot parcursul examinării, medicul necesită cooperarea cât mai completă a pacientului. Disconfortul provocat în timpul examinării EMG este perceput de majoritatea pacienților ca fiind mic și nu justifică riscuri anestezice. Din aceste motive examenul EMG se efectuează fără anestezie.

După procedură:
După examenul EMG vă puteți relua activitatea zilnică obișnuită. Puteți conduce mașina. Orice senzații de disconfort rămase de pe urma examinării ar trebui să dispară complet în 12-24 de ore.


×