Anunț

Pentru a proteja pacientii si  personalul medical, Clinica de Podiatrie a luat urmatoarele masuri  de organizare:

Afla mai multe detalii!

Podiatrie

Într-o frază, podiatria înseamnă îngrijirea picioarelor.

Dar de unde vine acest termen? Oamenii au fost interesați de îngrijirea picioarelor încă din antichitate: Hipocrate descrie într-un tratat primele mici leziuni ale membrelor inferioare. Termenul este de proveniență greacă: pod (de la pous – picior) + iatreia (vindecare) și iatros (medic).
De altfel, grija pentru picioare a reprezentat o constantă a omenirii, iar liderii lumii i-au înțeles importanța. Președintele american Abraham Lincoln avea propriul medic podiatru: dr. Zacharie.
Ca specializare medicală de sine stătătoare, podiatria a apărut la începutul secolului 20, iar în prezent este recunoscută în 19 țări din întreaga lume, unde își desfășoară activitatea peste 100.000 de specialiști podiatri. Organizația profesională internațională care îi reprezintă este Federația Internațională a Podiatrilor.

Ce face un podiatru?
Podiatrul se ocupă de toate problemele medicale ale piciorului. Cel mai important, el face parte din echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanelor care suferă de picior diabetic, o complicație a diabetului zaharat. Printre problemele și afecțiunile tratate de podiatri se numără unghiile încarnate, monturile, deformări ale degetelor de la picioare ori probleme de piele la nivelul piciorului.

Podiatria urmărește:
• Aprecierea factorilor de risc la nivelul picioarelor
• Screening-ul de neuropatie (testarea sensibilităților) şi arteriopatie (indice glezna-braț)
• Educaţia specifică piciorului diabetic
• Evaluarea încălţămintei şi recomandări referitoare la încălţăminte
• Oferirea de tratamente de prevenire a piciorului diabetic şi de tratamente specifice piciorului diabetic
• Operaţiuni de debridare a ulceraţiilor (de înlăturare a ţesutului mort), tratamentul infecţiilor şi a ulceraţiilor
• Tratamente conservative, de aplicare de pansamente specifice şi speciale, castinguri (cizme gipsate)
• Trimiteri la alte specialităţi medicale (dermatologie, chirurgie, chirurgie vasculara, radiologie)

Federația Internațională de Diabet crede că prin includerea podiatrilor în echipa multidisciplinară care îngrijeşte piciorul diabetic, dar şi a piciorului cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85%.

Podiatria în România
La începutul anului 2015, în țara noastră s-a lansat Asociația de Podiatrie, eveniment care marchează o premieră în sistemul de sănătate în România. Asociația a început deja demersurile pentru a dezvolta specialitatea de podiatrie în rândul asistenților medicali și de a crea meseria de podiatru și în țara noastră.


×