Anunț

Pentru a proteja pacientii si  personalul medical, Clinica de Podiatrie a luat urmatoarele masuri  de organizare:

Afla mai multe detalii!

Testarea sensibilității

Examenul clinic al Piciorului Diabetic – Testarea sensibilităților diferite la nivelul membrelor inferioare.

Componenta cea mai importantă în diagnosticul clinic al neuropatiei diabetice este examinarea neurologică a membrelor inferioare.

Pe lângă simptomele descrise de către pacient, se examinează semne motorii, senzitive şi autonome, cu scopul de a demonstra eventuale anomalii în distribuţia unui nerv, plex, rădăcină sau cale de transmitere centrală. Semnele de disfuncție ale sistemului nervos se pot manifesta ca fenomene fie pozitiv, fie negativ.

Un examen clinic amănunțit poate fi efectuat cu ajutorul unor instrumente disponibile. Acesta include un filament de vată pentru evaluarea atingerii uşoare, un monofilament de 10 g pentru senzaţia de protecţie, un ac pentru senzația de durere, ThermoTip pentru senzaţia termică şi un diapazon calibrat de 128 Hz pentru senzaţia vibratorie. Semnele clinice pot fi evaluate cu ajutorul scorurilor compozite, cum ar fi Scorul de Dizabilitate Neuropată (SDN). Se atribuie puncte pentru prezenţa sau absenţa următoarelor caracteristici: pragul de percepţie a vibraţiei la vârful halucelui, percepţia temperaturii pe fața dorsală a piciorului, testul Pinprick proximal de unghia mare de la picior şi reflexul ahilian. Scorul maxim este de 10, iar un scor de 6 sau peste indică un risc crescut de ulcer al piciorului.

Teste senzoriale cantitative

Testele cantitative au unele limitări, cea mai importantă este faptul că o măsurătoare este semisubiectivă, fiind limitată de atenţia, motivaţia şi cooperarea pacientului, precum şi de variabilele antropometrice, cum ar fi vârsta, sexul, masa corporală, fumatul şi consumul de alcool. În plus, STC este sensibil la schimbări ale structurii sau funcţiei de-a lungul întregului neuroax de la nerv la cortex şi nu este specific evaluării funcţiei nervilor periferici.

Solicitați acum o consultatie.


×